Har du autentiserat din email domän än?

Har du autentiserat din email domän än?

Från 1 februari skärper Google och Yahoo sina regler för leverans av mail. Detta är något väldigt bra och det påverkar dig som skickar mail till din epostlista.

Syftet är att komma ifrån fejka email-adresser och minska risk för bedrägerier, fishing och spam.

För att bevisa att våra mail är äkta, att de kommer från ett riktigt företag och från en trovärdig adress behöver vi autentisera vår epost-domän.

Autentisering

  • – skyddar mottagarna mot skadliga meddelanden, till exempel identitetsförfalskning och nätfiske
  • – skyddar dig och din organisation från identitetsstöld
  • – minskar risken att meddelandena avvisas eller markeras som skräppost i Gmail och Yahoo mail

Har du inte autentiserat din domän än, så är det dags att göra det nu. Genom att göra det så ökar med andra ord dina chanser att dina mail levereras som de ska och inte hamnar i spamkorgen.

Om du använder externa leverantörer av dina mail så talar autentiseringen om att de är betrodda att skicka mina mail för din räkning.

Jag har tex autentiserat mina konton på MailerLite och på min kursplattform på NewZenler. Du kanske har andra leverantörer och det gäller såklart även dem.

Rent praktiskt så får du koder/värden (SPF och DKIM records) från din leverantör som du sedan ska lägga in på ditt webbhotell. De flesta webbhotell har guider hur man gör och kan också hjälpa dig med det.

För att autentisera i MailerLite och NewZenler har jag behövt värden för

SPF records – SPF står för Sender Policy Framwork och anger de servrar och domäner som får skicka epost åt din organisation.
DKIM records – DKIM står för DomainKeys Identified Mail och lägger till en digital signatur i alla utgående meddelanden så att mottagande servrar kan verifiera att meddelandet faktiskt kommer från din organisation.

Det finns ytterligare ett steg för att förebygga och övervaka missbruk av din domän som heter DMARC. Det står för Domain-Based Message Authentication och är ett system som bygger ovanpå SPF och DKIM. DMARC ger dig besked om hur det gick med dina mejl och ger dig besked om vilka mejl som inte kommer fram och vad du kan göra. Just nu är detta grekiska för mig och krävdes inte för att autentiserat för MailerLite och NewZenler, men är något som jag ska kika närmare på härnäst.

Lathund om autentisering för MailerLite

Jag har gjort en lathund till mina medlemmar i Fri & Framgångsrik där jag visar hur man gör när det gäller MailerLite och mitt webbhotell Oderland.  Vill du ha lathunden så klicka här så får du den till din inkorg.

Många bra artiklar med mer information

Läs mer om de nya reglerna i Googles blogginlägg
Vad är SPF, DKIM och DMARC
Riktlinjer för e-postanvändar
Oderland hade en bra guide om DMARC

Sök också information hos ditt webbhotell.

Lycka till!

Eva

Tack för att du läste inlägget! ♥ Hoppas du uppskattade det.
Du vet väl att det roligaste jag vet är att hjälpa entreprenörer nå sina mål! ♥

Eva

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *