3 steg för att nå hur långt som helst!

Tittar man sig omkring i sociala medier eller andra sammanhang så lägger man märke till dem som redan lyckats. För många av oss känns det främmande att det ska gå lika bra för oss – för vi är ju inte den där supermänniskan som man måste vara – tänker vi. Men där har vi ju fel! För visst kan var och en av oss, också nå de mål vi sätter upp och få det som vi tycker är viktigt i livet och drömmer om.

Hur du kan få dina önskningar att slå in

All framgång börjar med ett litet steg – och sedan nya steg, undan för undan, ett i taget. Och de som redan har lyckats, de är precis som du och jag, vanliga människor som har kommit lite längre på sin resa. De har tagit fler steg och sannolikt har de dessutom redan misslyckats fler gånger än vi.

Att göra en förändring i livet är verkligen inte lätt. Ofta vet vi till och med vilka val vi måste göra för att få till förändringen, men hela tiden kommer saker emellan som hindrar oss.  Att bara fortsätta som tidigare är lättast och det de allra flesta av oss gör.

Häng med mig på förändringsresan

I detta inlägget har jag blivit inspirerad av Marie Forleo och berättar om en mental övning i tre steg,  som kan hjälpa dig få det du vill ha. Övningen använder jag själv just nu, när jag håller på att skriva om min egen historia. Jag hoppas du vill hänga med.

För det är fullt möjligt att nå dit du vill!

Så häng i – här kommer de tre stegen.

STEG 1 – Vad vill du?

För att få till en förändring behöver vi bestämma vad vi VERKLIGEN VILL. Då menar jag inte att bara önska att det där skulle jag vilja ha -utan – det här VILL jag VERKLIGEN ha!

Så  börja med att fundera ut vad det är som DU VERKLIGEN VILL.
Inget vagt önsketänkande, utan något du verkligen vill uppnå och som du är beredd att GÖRA JOBBET FÖR ATT UPPNÅ.

ÖVNING 1
Fundera en stund och avsluta meningen nedan.

Vad jag VERKLIGEN VILL är att ___________________________.

Sannolikt har du fler viktiga saker du vill ska hända, så fortsätt skriva (var specifik, t.ex. vad du vill och när du vill att det ska ske).
Skriv sedan ner VARFÖR du vill det och vad det kommer betyda för ditt liv och hur kommer du KÄNNA DIG när du uppnått det.

Detta för att få fram den djupare orsaken till varför du vill nå just dessa mål och för att få fram det som är viktigast för dig.

Så gör det nu – det har jag gjort. (Bara genom att skriva ner vad vi vill så ökar vi våra chanser att uppnå målet med 42% enligt viss forskning.)

 

Denna övning handlade om hur vi kan ändra vår egen historia och uppnå en förändring i livet genom att: BESTÄMMA vad vi VERKLIGEN VILL och VARFÖR vi vill det.

Jag vet inte vad du tänker när du gjorde övningen. Själv kom jag fram till att flera av de mål som jag tidigare trodde att jag hade, inte var så viktiga längre och att de faktiskt inte var några mål. Men – efter detta steg hittade jag de verkliga målen jag hade och varför de var betydlesefulla för mig.

Nu är det dags för nästa steg.

STEG 2 – Vad stoppar dig från att göra det du verkligen vill?

I denna övning ska du jobba med dina hinder – vad det är som STOPPAR dig från att uppnå det du VERKLIGEN VILL.
För håll med mig, när du tänker på målen så tänker du också på varför de inte går att genomföra, åtminstone inte nu. För att komma vidare behöver vi bli klara över vilka hinder vi sätter upp för oss själva.

De flesta gånger när någon säger att  ”jag KAN INTE” göra något betyder det egentligen att ”jag tänker inte göra det”. ”Jag vill inte jobba för att uppnå just det resultatet.”

En vanlig ursäkt är att ”jag inte har tid”. Eller ”jag har inte pengar”. Men i själva verket så VILL JAG INTE tillräckligt mycket för att lägga ner det engagemang som behövs för att nå just det målet.

Genom att lyfta fram det som stoppar dig kan du få bort mål som inte är tillräckligt betydelsefulla för dig – och när du rannsakar dig själv kommer du på att du inte tänker jobba för att nå dem. Se det som en vinst att du kommit fram till det beslutet – för då jobbar du inte mot fel mål!

Minst lika viktigt är det att se om du kan göra något åt det som stoppar dig – att eliminera hindren.

ÖVNING 2
Skriv ner en lista med minst 10 saker som STOPPAR dig från att göra det du verkligen vill.

När det är gjort, skriv för varje ursäkt en förklaring till varför du har med den på din lista. Vad du kan göra för att komma förbi hindret.

Exempel
Förra året var jag sugen att åka på en i mina ögon dyr kurs i USA – mina hinder vara att jag inte tyckte att jag hade råd eller tid. Men när jag funderat en del extra på kursen kom jag fram till att jag verkligen ville åka. Då tittade jag också närmare på invändningarna och såg att de faktiskt skulle gå att lösa dem. Wow – vilken känsla!

Så gör nu din lista med det som stoppar dig – med förklaringar och möjliga lösningar.

 

Steg 3 – Dags för ACTION

Nu handlar det om att få saker att hända och vilka steg du nu ska ta för att komma vidare!

För kom ihåg – du kan faktiskt få det att hända!

ÖVNING 3
Skriva ner minst 20 MAGISKA IDEER (det kan vara vilka idéer som helst) om vad du behöver göra för att få det att hända.
Utan att tänka alltför djupt ska du nu rada upp många idéer – minst 20.
Kommer du inte på så många så fortsätt ändå – ofta är det så att de mest kreativa idéerna kommer på slutet. Så ge inte upp!
Glöm inte bort de idéer som du kom fram till i övning 2 när du tänkte på hur du skulle komma förbi det som hindrar dig. Och dra dig inte för idéer som är utanför din konfortzon.
När du är klar med alla dina MAGISKA IDÈER så är det dags att göra en ACTIONplan.
⇒ Vad kan du börja göra direkt för att komma närmare ditt mål?
⇒ Vad ska du göra sedan?
⇒ Sortera idéerna i den ordning du vill göra dem och lägg även till när du vill att de ska vara klara.

 

Arbetsbok - 3 steg för Att nå hur långt som helst
>> Klicka här kan du ladda ner en arbetsbok med de 3 övningarna.

Och – tvivla inte på din förmåga – du kan!

Nu när du har alla steg klart för dig så måste du också både ha tålamod och påminna dig om din väg till framgång!

En del gör en ”Vision Board” med bilder på en tavla som man sätter upp på väggen framför sig. Bilderna som representera deras känslor när de når målet. En del har en lista uppsatt. Detta för att påminna sig själv om vilka mål man har så man lättare når dem.

För just att påminna sig om vart man är på väg, varför man vill dit och hur man kommer må när man kommer dit, är det som gör att vi faktiskt lyckas nå våra mål. Börja varje morgon med att titta på dina mål och tänk på hur du kommer må när du är där. Och ha tålamod.

Stort LYCKA TILL till DIG! (och mig)

Eva

Tack för att du läste inlägget! ♥ Hoppas du uppskattade det.
Du vet väl att det roligaste jag vet är att hjälpa entreprenörer nå sina mål! ♥

Eva

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Annicka säger

  Eva. Så genomarbetat tänk – och klart beskrivet och uppdelat!! Inspirerar att tänka till!! Det du skriver om gäller ju faktiskt inte bara för den som driver företag – det gäller ju faktiskt ALLA. I privatlivet också. Någon sa till mig för längesedan: det man VERKLIGEN VILL NÅ – DET NÅR MAN. Förr eller senare. Ofta bättre än man tänkt sig. Man andas och lever det man brinner för. Hela jaget ”läcker” målet. Tror på det också. Nu ska här funderas….. Tack Eva!

  • Eva Synnergren säger

   Tack för din fina kommentar Annicka! Håller med och gillar det du skriver och lite extra detta “Man andas och lever det man brinner för. Hela jaget “läcker” målet.” Det ska jag bära med mig! Önskar dig många fina mål och härliga vägar dit!

 2. Gun-Britt säger

  Bästa Eva Tack för påminnelsen.
  Förnyelse och helst ligga ett steg före med nytänk.
  Steg 1 och Steg 2 är för mig klara f n då min utbildning nu är klar.
  Mitt fokus ligger därför på Steg 3 f n.
  Lära grunderna i Zoom och Mailerlite, Youtube, Blogga och tekniken på sociala medier, för att nå ut med mitt budskap t ex liveinspelningar med bilder och texter, som passar in på mitt budskap. Så det finns en hel del att lära och ta tag i det som är viktigast för mig.

  • Eva Synnergren säger

   Tack för din kommentar Gun-Britt. Så bra att du redan är på steg 3! Mitt tips är att du tar ett steg i taget och också belönar dig för varje steg du tar. Heja dig!

  • Eva Synnergren säger

   Härligt Britt! Stort lycka till med ditt arbete i mellandagarna. Se bara till att njuta också! Heja dig!

  • Eva Synnergren säger

   Så bra Elisabeth! När vi jobbar med vårt mindset har vi redan kommit långt tycker jag. Häng i och heja dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *