Morgonritualer som laddar dig för dagen

En av de stora fördelarna med att var entreprenör och egenföretagare är att man kan styra sin egen tid. Det håller du säkert med om?

En nackdel är också att man styr sin egen tid.

Det kan innebära att man inte alltid är så effektiv som man vill och det i sin tur kan göra att man inte får gjort det man faktiskt vill göra – och hackar man upp dagen för mycket får man arbeta någon annan gång.

Vi vill väl alla hellre jobba mer effektivt när vi väl arbetar, så vi kan få mer tid till oss själva?

Det magiska med morgonritualer

En sak som förenar många framgångsrika ledare och entreprenörer är att de förklarar sin framgång med att de har fasta morgonritualer som hjälper dem att komma in i rätt mindset inför dagen som kommer.

När Barack Obama var president började han t.ex. sina dagar med 40 minuters motion, därefter fokuserade han på vad han hade framför sig under dagen och det han skulle ta itu med. Han undvek att läsa tidningar eller mejl direkt på morgonen eftersom han inte ville börja dagen med negativa tankar.

Min lanserings guru, Jeff Walker, har en fast morgonritual som startar med meditation och därefter någon typ av fysisk aktivitet (ofta yoga). Sedan börjar arbetet med två 50 minuters pass där han gör det han bestämt är det viktigaste att få gjort den dagen. Mellan passen tar han 10 minuteras paus. Resten av dagen är inte lika mycket i detaljplanerad.

Det magiska med att starta dagen på ett bra sätt är att tankarna leds in på rätt väg, vi får mer energi, blir fokuserade, mer produktiva och mår bättre både i själen och i kroppen.

Är du reaktiv eller proaktiv?

Vad menar jag med det?

Reaktiv
Jo, om du tex börjar din arbetsdag med att koppla upp dig på sociala medier och passar på att gilla och kommentera, eller om du läser dina mejl innan du sätter igång med allt annat – då är du reaktiv. Du styr inte själv hur du vill börja dagen. Plötsligt har det gått flera timmar innan du startar med det du egentligen tänkt göra!

Jag hörde någon säga att man låter sig kidnappas av världen – och det tycker jag är en bra beskrivning.
Jag har varit skyldig till detta beteende själv, är det fortfarande, men håller på att ändra mitt beteende.

Proaktiv
Att vara proaktiv är motsatsen – du bestämmer vad som är viktigast för dig att göra  och sätter igång med det direkt när arbetsdagen börjar. Senare, när det är gjort, tar du tag i mejlen och sociala medier.

Åtminstone jag vill vara mer proaktiva för att må bättre och få mer gjort.

Vad kan en bra morgonritual innehålla?

Ja, det är ju såklart individuellt vad som är en bra ritual för olika människor beroende på var man befinner sig i livet. Så var och en får hitta det som är bra för dem.

Här är några saker som de framgångsrika entreprenörerna som jag följer har med i sina morgonritualer – kanske passar något dig?

 • – Meditation.
 • – Yoga/motion.
 • – Skriva ner vad man tänker på utan att värdera (man tömmer sina tankar).
 • – Skriva ner sådant man är tacksam över.
 • – Bestämma redan kvällen innan 3 saker man ska uppnå nästa dag – och börja direkt på morgonen med dessa saker (hoppa över mejl och annat).
 • – Fråga sig själv på morgonen – vad är den viktigaste saken jag ska göra idag för att nå mitt viktigaste mål – och sedan starta med det.
 • – Affirmationer.
 • – Lyssna på ett speciellt musikstycke.

 

Min morgonritual

För cirka en månad sedan började jag min nya ritual. Redan nu tycker jag att den hjälper mig.

Den började med en utmaning som jag hade satt upp tillsammans med en vän. Vi ville bägge känna oss mer hälsosamma, äta bättre och gärna gå ner i vikt. Vi rapporterade varje dag vad vi skulle göra och gav varandra tips.

För mig fungerade det i början av veckan, men i slutet gick det inte lika bra.

Då kom jag över en YouTube-video där man tränar 7 minuter direkt på morgonen tillsammans med en hälsocoach. Coachen berättar att med träningen kommer man sätta igång förbränningen och håller man på i 7 dagar i sträck så kommer man se resultat. Hon uppmanar också till hälsosam mat. Så videon påminner mig om hur jag vill börja min dag och leder in mig på rätt väg. Både hälsomässigt och företagsmässigt.

Det låter ju ganska simpelt – ska 7 minuter varje morgon verkligen kunna göra skillnad? Men det gör det!

Så denna video tillsammans med min yoga och kunskap om ritualer har nu gjort att jag fyra mornar i veckan börjar med att värma upp med några yogaövningar, tränar 7 minuter – därefter äter jag frukost. De andra tre dagarna går jag till yogastudion för ett morgonpass där.

När jag börjar mitt arbete för dagen sitter jag en stund och mediterar kring de viktigaste 3 sakerna jag ska göra för att nå mina viktigaste mål i företaget. Mejlen öppnar jag senare på dagen.

Sedan är jag redo att sätta igång!

Berätta gärna vad du tänker om morgonritual. Har du en själv så tipsa gärna om vad du gör.

 

Bild från sabri ismail | Pixabay

Eva

Tack för att du läste inlägget! ♥ Hoppas du uppskattade det.
Du vet väl att det roligaste jag vet är att hjälpa entreprenörer nå sina mål! ♥

Eva

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Ingela säger

  Hej Eva, kul att läsa om din ändrade morgonrutin!
  Jag tycker att det ska bli väldigt intressant att följa hur du ändrar/anpassar din morgonrutin över tid (vilket jag tror att du kommer att göra), och vilken betydelse den har och vilka effekter du tycker/upplever att du uppnår.
  Jag måste också tacka dig för att du skrev och delade detta blogginlägg. Det fick mig att börja reflektera över min egen morgonrutin, och det var väl meningen. Några beståndsdelar kan jag dela med mig av redan nu:
  Jag tror inte att jag kan/kommer att vara så strukturerad som du beskriver att du är, dvs att ha exakt samma rutin flera morgnar, iaf inte med den detaljeringsgraden. Det jag tar till mig direkt utan något ytterligare övervägande, är att skippa sociala medier på morgonen. Just det du beskriver att bli hi-jackad och fastna i flödena medan tiden går upplever jag så gott som varje morgon. Idag har jag inte kollat (nästan) alls, bara kollat gensvaret på den post jag lade ut igår kväll sent. Så tack för den!
  En rutin som jag har och som jag inte hoppar över innan jag sätter mig vid det jag ska ”jobba” med, är att jag vill minimera störningsmoment som disk på diskbänken, obäddade sängar, icke undanplockad ren tvätt etc. Det har jag inte reflekterat så särskilt mycket över tidigare, men jag blev medveten om det nu när du aktualiserade ämnet. En rutin som jag brukar upprätthålla iaf under sommarmånaderna men som jag har tappat den här sommaren, är en tidig motionstur i skogen före frukost. Den är väldigt skön om den blir av, 45 – 60 minuter lång, promenad, powerwalk eller jogging eller en blandning av allt, det får dags- eller morgonformen avgöra. Den tar jag härmed upp igen och ska nog försöka hålla liv i även över höst- och vintermånaderna. Om den inte blir av, som i morse när det kom upprepade och täta störtskurar, så gör det ingenting – det tar jag igen under dagen isf.
  Kram & lycka till Eva!

  • EvasEgen säger

   Hej Ingela, tack för dina kommentarer! Så roligt att det gav dig lite tankar om din egen rutin. Och javisst, mina rutiner kommer att förändras över tid det är säkert!

   Det var intressant det du nämnde om störningsmomentet med diskbänken och obäddade sängar. Jag kan verkligen se att det kan vara en sådan sak som man vill beta av innan man ”sätter igång”. Frågan är om de är ett störningsmoment eller om de är ett sätt att procastrinera? Så ska de vara en del av rutinen eller inte? Är det så att man procastrinerar så kanske man hittar något annat som man ursäktar sig med för att slippa sätta igång med det där besvärliga som man ska göra.

   Nu tror jag inte att det är så för dig, men jag kan se mig själv i situationen. Hur jag kan hitta skäl att göra något annat än det jag planerat. Det finns många sätt att bli hi-jackad på. 🙂

   Härligt med dina ”måbra rutiner” som du aktiverar. Heja dig!

   När rutinerna kan hjälpa en att må bra, hjälpa till att nå de mål man satt upp och vill nå, då är de verkligt bra!

   Vi behöver ju alla jobba med våra tankar och vårt mindset.

   Lycka till!

   • Ingela säger

    Hej igen, tack för svar!
    Nej, jag tycker inte att jag skjuter upp igångsättandet genom att fixa sängen osv, det är mera som att jag vill ha ett blankt skrivbord när jag börjar (det har jag inte i verkligheten!), eller ett blankt ark. Det ska inte finnas några störande moment som kan dra mig från ”skapandet”. Det kan t ex vara samtal som ska ringas, de vill jag helst också ha undanstökade om möjligt. Jag älskar obruten tid, det är nog det som är grejen, det gäller såväl arbets- som fritid. Jag har hellre en jättefullbokad dag för att få en obokad nästa dag.
    Tack för att du hjälper mig att förstå mig själv!
    Kram/ Ingela

 2. Annie säger

  Jag skulle vilja börja dagen ute, typ i skogen på en promenad och kanske en kaffepaus. Det är så mysigt och man får så mycket energi av det 🙂

  • Eva Synnergren säger

   Det låter som en väldigt bra start på dagen. Det finns så mycket energi att hämta i naturen tycker jag med. Hoppas du får till dina morgonpromenader Annie! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *